Usta besteci Muammer Sun vefat etti

DAĞDER HABER
0 0

Müzik tarihinin değerli isimlerinden, besteci ve eğitimci Muammer Sun, 89 yaşında Ankara’da yaşamını yitirdi.

(İGFA) – Türk müziğinin usta bestecilerinden Muammer Sun, Ankara’da hayatını kaybetti. Uzun süredir çoklu organ yetmezliğiyle mücadele eden Sun, 89 yaşındaydı. Usta bestecinin ölüm haberinin ardından, siyasiler ve sanat camiası üzüntülerini sosyal medyadan paylaştıkları mesajlarla dile getirdi.

 

MUAMMER SUN KİMDİR?

Türkiye’nin üçüncü kuşak bestecilerindendir ve müzik politikasında 60’lı ve 70’li yıllarda etkili olmuş bir isimdir. TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nu ve TRT Müzik Dairesinin kurucusudur.

Türkiye’de 166 çocuk ve gençlik korosu kurmuştur. Profesyonel, amatör ve genel müzik eğitimi için birçok kitap yazan Sun, eğitim müziği için yazdığı eserlerle müzik eğitiminde de önemli bir ekol haline gelmiştir. Dörtlü armoni anlayışıyla bestelenmiş piyano, oda müziği ve orkestra eserleri vardır. Yalın, ezginin ön planda olduğu, Anadolu toprağına dayalı müzikler üretmiştir.

1967 ve 1969’da, biri TRT adına; diğeri de TRT ve ODTÜ adına, iki büyük folklor derlemesi düzenledi; kendisi de bu derlemelere uzman derleyici olarak katıldı. 1980 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı kompozisyon öğretmenliğine atandı. Bu kurumdan 1982’de kendi isteği ile emekli oldu. 1986 yılında ikinci eşi ile evlendi ve 1987’de Ankara Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda kompozisyon öğretmenliğine devam etti. 1988’de doçent, 1999’da profesör ünvanını aldı.

Haccettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümü öğretim üyeliğinden Ekim 1999’da emekli oldu. Eylül 2004’te Sun Yayınevi’ni kurdu ve müzikle ilgili yayınlar yaptı.  Sun, TRT’nin yapımını üstlendiği Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinin film müziklerini de yapmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Bayburt Özel İdarespor'un transfer yasağı kalktı!

Misli.com 2.Lig’de zor günler yaşayan ve ligin ilk yarısını 14 puanla 19. sırada tamamlayan Bayburt Özel İdarespor’da transfer yasağının kalkmasının sevinci yaşanıyor. BAYBURT (İGFA) – Transfer yasağının kalkması için mücadele veren Bayburt Özel İdarespor Kulübü Başkanı Şemsettin Çalışkan, yasağı tek başına kaldırarak kulübün önünü açtı. 4 teknik adam ve 17 futbolcuya […]

Dagder.org.tr'yi ziyaret ettiniz mi?

http://dagder.org.tr/