Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden erken teşhis uyarısı

DAĞDER HABER
0 0

Serviks (Rahim Ağzı) kanserinin erken teşhis ile tedavisinin yüzde yüz mümkün olduğu belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, erken teşhis için Serviks kanseri taramalarının önemine dikkat çekti.

1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Serviks kanserinin dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp, tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biri olduğunu belirtti.

 

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olduğunun altını çizen Dr. Yavuzyılmaz, rahim ağzı kanserinin HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalık olduğu bilgisini verdi. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerinin HPV enfeksiyonu nedeniyle geliştiğini dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, “HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek, kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır.  Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır” dedi.

 

Ücretsiz Tarama

 

Türkiye’de uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı’na göre, tarama standartları doğrultusunda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Testi uygulandığını vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, “Pozitif olgular teşhis merkezlerimize ileri tetkik için gönderilmektedir. Rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

İl Sağlık Müdürü Yavuzyılmaz son olarak, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu COVID-19 Pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemlerin alınarak, kanser taramalarının devam ettiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Çanakkale Mobil Müzesi, Ankara Gölbaşı yolunda

Çanakkale Savaşı’nda cephedeymiş gibi hissedeceğiniz, o günlere tanıklık etmenizi sağlayacak Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi 14-15 Ocak’ta Ankara Gölbaşı’na geliyor. Ankara’da Gölbaşılı hemşehrilerin ziyareti için Atatürk Sahil Park’ında açılacak olan müzenin detaylarını paylaşan Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, tarihimize ışık tutan müzeyi bizlerle buluşturan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkililerine […]

Dagder.org.tr'yi ziyaret ettiniz mi?

http://dagder.org.tr/