Bursa Tabip Odası başlattığı Sağlık Gündemi podcasti, pandemi döneminde tıp eğitiminin konuşulduğu üçüncü program ile devam etti. Programda pandeminin eğitimdeki eşitsizliği daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Yerel Birlik Başkanı ve dönem 4 öğrencisi Batuhan Can Kalın ve Yerel Birlik Başkan Yardımcısı dönem 3 öğrencisi Elif Kiy mikrofon başına geçti. Kalın, aşının Koronavirüs’te kesin çözüm olacağını dile getirdi.
COVID-19 pandemisi Türkiye’de tıp eğitiminde ciddi sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Türkiye genelinde 85 tıp fakültesinden bin 400 öğrencinin katıldığı anket çalışmasında öğrenciler pandemi sürecinde nitelikli eğitim alamamaktan, fakülteler arasındaki fırsat eşitsizliklerinden yakındı. Tıp öğrencileri, üniversiteler ve fakülteler arasında dayanışma ve işbirliğine gidilmesi çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Kayıhan Pala ile yapılan yayını büyük ses getiren Sağlık Gündemi, üçüncü kaydında Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TURKMSIC) Yerel Birlik Başkanı ve dönem 4 öğrencisi Batuhan Can Kalın ve Yerel Birlik Başkan Yardımcısı dönem 3 öğrencisi Elif Kiy açıklamalarda bulundu.
Kalın ve Kiy, pandemi döneminde karşılaştıkları zorlukları ve yaşadıklarını anlattı. Podcastte Elif Kiy, henüz klinik öğrencisi olmadığını belirterek, evden online olarak dersleri takip ettiğini dile getirdi. Batuhan Can Kalın ise dördüncü sınıfta olduğunu hatırlatarak klinik eğitimleri olduğunu ama pandemi nedeniyle eskisi kadar yoğun bir pratik eğitim alamadıklarını söyledi.
TIP EĞİTİMİ DARBE ALDI
Elif Kiy, COVID-19 pandemisinin Türkiye’de ve dünyada bütün alanlarda etkisini gösterdiğini söyledi ve şöyle devam etti: “En büyük darbelerden birini de tıp eğitimi aldı. Çünkü bizim arkadaşlar arasında ‘açık öğretim tıp’ şeklinde yaptığımız şakalar, bir şekilde gerçek oldu kısmen de olsa. Kimse buna hazırlıklı değildi, hayal bile etmiyorduk. Fakülteler de hazırlıksız yakalandı. Türk Tıp Öğrencileri Birliği Ulusal Tıp Eğitimi Takımı olarak bir anket çalışması yaptık. 85 tıp fakültesinden 1400 tane anket topladık. Bu çalışmayla tıp eğitimindeki sorunları tespit etmek istedik. Uzaktan eğitim metodolojilerini öğrenmek bu metodolojilerin verimlerini belirlemek istedik. Pandemi dönemindeki intern eğitiminin durumunu ve aynı zamanda tıp eğitimi veren hocaların uzaktan eğitime uyumunu belirlemek istedik.”
TÜRK TIP ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ NELER YAPIYOR?
Podcast yayınında Türk Tıp Öğrencileri Birliği hakkında da bilgiler veren Batuhan Can Kalın, “1952’de kurulmuş bağımsız bir topluluk. Bizler de bunun Bursa’daki temsilcileriyiz. 80’den fazla temsilcimiz var. Tıp fakültesi öğrencilerini mesleki gelişimleri için çalışmalar yürütüyoruz. Kişisel gelişimi de düşünüyoruz tabii ki… TURKMSIC, sadece Türkiye ile sınırlı değil. Uluslararası bir organizasyonun parçasıyız. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir topluluğuz. Bu açıdan da gurur duyulması gereken bir yapılanmanın içerisindeyiz aslında… Amacımız bir tıp öğrensinden daha fazlası olmaya çalışıyoruz” dedi.
AŞI KESİN ÇÖZÜM OLACAK
Pandemi süreci hakkında da görüşlerini paylaşan Batuhan Can Kalın, aşı karşıtlığına dikkat çekti. Covid 19 aşısıyla ilgili sorular olduğunu söyleyen Batuhan Can Kalın, kesin çözümün yine de aşı olacağını söyledi ve ekledi: “İlk ulaşabildiğim aşıyı ben olacağım.” mRNA aşılarının çok düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Kalın, Türkiye’de bu donanıma sahip kurumların bulunmadığını, bu aşıların nasıl saklanacağı konusundaki soru işaretlerinin devam ettiğini söyledi.
ÖNLEMLER KALKARSA ESKİ SAYILARA DÖNERİZ
Elif Kiy, virüsün yayılmasının alınan önlemler düşmüş gibi görünse de önlemlerin kalkması durumunda eski sayıların yine görüleceğini söyledi. İnsanların önlemler nedeniyle bunaldığını anladığını belirten Kiy, pek çok insanın da kurallara uymadığını gördüğünü sözlerine ekledi. Kiy ve Kalın, önlem alınmada geç kalındığı konusunda hem fikir olurken, toplumdaki bilincin artırılması gerektiğini söylediler.