Bursa’nın İznik ilçesinde, bir zamanlar lezzeti ve dayanıklılığıyla ünü dünyaya yayılan “Müşküle üzümü”nün üretiminin artırılması için çalışmalar yapılıyor.
Yıllar önce İznik’in bereketli ovalarından Avrupa’ya ve çeşitli ülkelere ihraç edilen Müşküle üzümü, halen bazı aileler tarafından yetiştiriliyor.
İlçede, geçen yıl 611 aile tarafından 4 bin 445 dönümde yetiştirilen Müşküle üzümünün üretimi, bu yıl 666 aile tarafından 4 bin 660 dönümde yapılıyor. İsmini ilçeye bağlı kırsal Müşküle Mahallesi’nden alan ve 20 Ekim’de hasadına başlanan meyvenin kilogramı 6 liradan satılıyor.
Bu yıl 10 bin ton rekolte beklenen üzümün üretiminin yaygınlaştırılması hedefi kapsamında İznik Belediyesince başlatılan coğrafi işaret çalışmaları da devam ediyor.
“Müşküle üzümü, geç olan bir üzümdür ve dayanıklıdır”
Çiftçi Ali Aydemir de bağlarında 1983’ten beri Müşküle üzümü yetiştirdiklerini anlattı.Üzüm hasadının 20 Ekim’de başladığını ve kar yağmadığı müddetçe sürdüğünü belirten Aydemir, “Gübreleme, ilaçlama ve her türlü bakımlarını yapıyoruz. Zarar görmemesi, çiğden, doludan, dondan etkilenmemesi için bağı örtüye alıyoruz.” dedi.Müşküle üzümünden bereketli bir verim elde ettiklerine, 15 dönümlük bir bağın 35 ton üzüm verdiğine dikkati çeken Aydemir, “Bu tür geç olan bir üzümdür ve dayanıklıdır. Çekirdeklidir ve çekirdeğinin çok faydalı olduğu söylenir. Tatlı, çok güzel, İznik’e has bir üzümdür.” diye konuştu.Çiftçi Mustafa Küçükbayır da “Bunun lezzeti başkadır, diğer üzümlere göre daha tatlı ve şıralıdır. Dayanıklıdır, buzhanede 3-4 ay kalır. Dalında, aralık sonuna kadar bile kalabilir.” ifadesini kullandı.